Shopping Cart

Ingen produkter i handlekurven.

vant til effekten på en motorsykkel

Når man blir vant til effekten

Vi får en del henvendelser fra kunder som synes motorsykkelen går «dårlig» mot slutten av sesongen. De lurer ofte på om noe er galt eller vurderer å øke effekten/trimme den, fordi de synes den går «dårlig». Dette er et ganske vanlig «fenomen» da man ofte blir vant til motorsykkelens effekt over tid, og jo mer man kjører jo mer blir man vant til den. Det er slik at motorsykler faktisk går bedre mot vinteren fordi lufta blir kaldere og mer «kompakt». Kald luft er «mindre» enn varm luft, og man får derfor mer luft inn i motoren, og motorsykkelen går bedre. Men over tid vil man som regel merke lite til dette siden det skjer gradvis, noe som gjør det vanskeligere å legge merke til.

Hva som ikke skjer gradvis er årets første kjøretur på nyåret. Etter en lang og rolig vinter føles motorsykkelen plutselig raskere ut enn hva den gjorde på høsten. Men nei, den har ikke fått flere hestekrefter ved å stå stille. Det er bare at man har «glemt» hvor bra den faktisk går og det føles ut som motorsykkelen har fått mer effekt, noe som kun er psykologisk. Den har akkurat like mye krefter som når den ble satt inn for vinteren.

I mange tilfeller kan også kunder ha glemt å etterfylle luft i dekkene noe som gjør at den faktisk går dårligere, men siden det er så lenge siden man har kjørt er ikke dette noe som alltid merkes. Den «nye» effekten overgår det at den faktisk går dårligere. Spesielt de med litt mindre kjøreerfaring har en tendens til å merke mindre til dette. Har man kjørt i mange år og med samme motorsykkel, merker man ofte dette ganske fort da man kjenner motorsykkelen sin godt og vet hvordan den skal føles ut. En motorsykkel med lite luft i dekkene blir tungstyrt og tregere da trillemotstanden (friksjonen) øker.

Derfor anbefaler vi aldri om å trimme eller feilsøke på slike «feil» på slutten av sesongen. Dette gjelder selvsagt dersom motorsykkelen går som den skal og ikke fusker, har feilkode(r), eller at kunden har hatt et ønske om å trimme den over lengre tid, uavhengig av hvor i sesongen man er. Vi ønsker aldri at en kunde skal bruke penger på noe som er unødvendig, og vil alltid vurdere ut i fra hva som er best for kunden. I de fleste tilfeller er det aldri noe galt, og på våren er kunden mer enn fornøyd med den samme effekten.

motorsykkel-hastighet