MOTO SAPIENS

Fakta om Bremsevæske

Det finnes 2 typer bremsevæsker som brukes på motorsykler. Den ene er silikonbasert og brukes vanligvis kun på eldre Harley Davidson motorsykler, og noen få andre modeller. Denne har betegnelsen DOT 5 og er lilla i fargen (Må ikke blandes/forveksles med DOT 5.1)

Den andre typen bremsevæske er glykolbasert, og er den mest brukte bremsevæsken. Så og si alle motorsykler bruker denne. Denne finnes i 2 varianter: DOT 4 og DOT 5.1

Alle glykolbaserte bremsevæsker er hygroskopiske. Det vil si at de trekker til seg fuktighet gjennom lufta og blir dårligere (degraderes) over tid, uansett om kjøretøyet er i bruk eller ikke. En forseglet beholder er det eneste som forhindrer at bremsevæsken trekker til seg fukt.

Gloykolbasert bremsevæske har en holdbarhet på rundt 1-2 år. Etter denne tiden kan man måle et høyere innhold av fukt (vann) i bremsevæsken, noe som gjør at kokepunktet reduseres og at bremsesystemet kan begynne å ruste.

En bremsevæske har i oppgave å overføre kraft fra bremsehendelen/pedalen til bremsekaliperen, forhindre rust/smøre bremsesystemet. DOT 4 og DOT 5.1 bremsevæske er som regel blank/klar eller lysegul i fargen, og blir mørkere i fargen over tid/ved bruk.

Forrige innlegg

Gamle Støvtetninger og Simringer

Neste innlegg

Smart vinkelventil

Begynn å skriv hva du leter etter.
Handlekurv
Logg inn

Ingen konto?

Opprett Konto